external image 2342084752_aef4001ec2_m.jpgITK Online 18.3.2008 klo 15 - 16

Halpaa, hauskaa ja hyödyllistä

Verkon ilmaispalvelut oppimiskäytössä


Tallattuja polkuja. Johdattaa Anne Rongas Kurkkaa Opeblogi Kaikki aineistot avoimesti webissä
Anna palautetta esityksestä!

On-line-esityksen taltionti on nähtävissä myös off-line. Kokonaiskesto 1 tunti.
Taltion katsominen vaatii tuoreen Flashin (ks. Flash versiotesti)
Esimerkkeihin liittyvät PowerPoint (sisältää ruutukaappauksia):


Todellisuus, jossa elämme:
säästetään, ei ole atk-tukea, on paljon atk-rajoituksia, ei ole aikaa, monistuskoneet laulavat kalvoja ja opiskelijat kopioivat niitä, yksilösuoritus tähtäimessä (yo), ei jaksa mitään uutta, ainakaan, jos ei kukaan maksa...

Eikun, todellisuus, jossa elämme:
meillä on monenlaisia laitteita ja varsinkin ihmisiä, jotka osaavat, riittää enimmäkseen, että on selain ja internetyhteys, opetussuunnitelmat eivät ole esteenä erilaisille toteutuksille, jatko-opintoja ja (työ)elämää ajatellen on karhunpalvelus olla käyttämättä sosiaalista mediaa oppimisessa, yhteistyöstä syntyy oivalluksia ja iloa, kaikkea ei tarvitse tehdä yksin, opettajan ammatillinen pätevyys pysyy ajan tasalla verkon sosiaalisissa ryhmissä, oppilaat/opiskelijat voivat opettaa opettajaa, kaikki ovat oppijoita, ja sitten esimerkkejä jutuista, jotka eivät ole maksaneet senttiäkään ylimäärääistä (energiakuluja kompensoivat monistuskulujen vähennykset)...

Miksi?
Mielekästä oppimista, oppijalähtöistä, monia aisteja ruokkivaa, opettaja ei nukahda tunnilla, oleva ja tuleva maailmamme kaipaa niitä taitoja, joita harjoitamme sosiaalisessa webissä, aineellisesta kulutuksesta ja tuotannosta siirtyminen kohti kohtuullisen aineettomia...

TARINAT (askel 1 toteuttajat opiskelijat Mirva Poikola ja Laura Peltonen, askel 6 toteuttaja Marjut Siro, askel 10 Minna Artimo, muut Anne Rongas)
Online-esityksessä kurkistamme niin monta polkua kuin puolessa tunnissa ennätämme. Jos keskustelu takkuilee, enemmänkin, mutta varaan aikaa kysymyksille.

1. Langinkosken oppilaskunta perusti oman blogin eilen. Opiskelijoitten oma juttu. Opitaan viestintää, organisiointia, tehdään juttuja itsenäisesti aikuisten kanssa. Heti napattiin ohi kulkenut opettaja vakilukijoihin. Opetellaan uutissyötteiden hyödyntämistä. Toiminto tulee syksyllä suljettuun oppimisympäristöön. Tärkeää, että juttuja voi kommentoida, blogiin voi laittaa pieniä galluppeja ja blogin kupeeseen istuttaa chat-laatikon. Myös kuvien ja henkilöprofiilien lisääminen tärkeää. "Tää ei nyt ehkä vielä kiinnosta kaikkia, mut varmaan kahden vuoden päästä toimii." "Olis kivaa saada oppilaskunnan huoneeseen oma tietsikka..." Käytössä Blogger.

2. Vinkkipartio antaa tilaa kenelle tahansa kysyä ja neuvoa. Mukana ensimmäisiä lukiolaisia. Mietiskelevät, että otetaanko heidän, pentujen, neuvoja ja ideoita todesta. Ideoita liikkeellä. Heitetään kysymyksiä. Vastauksia tulee kohtuullisen vikkelästi. Käytössä Sixgroups.

3. Sosiaalisesti luotu mindmap, jossa yhtenä lähtökohtana kuvanjakopalveluun yhdessä viedyt valokuvat ja ruutukaappaukset. Oppimisen lähtökohtana oma kokemusmaailma. Opettaja ei tuottanut valmiiksi kopioitavia jäsennyksiä vaan ne luotiin yhteistyössä. Käytössä Flickr ja Mind42.

4. Avoin lukupäiväkirja oppimistehtävänä. Perusrunko valmiina. Aikataulu kurssin etenemisen tahtiin. Opettajan oma lukupäiväkirja nähtävissä. Vapaaehtoiset kirjoittavat wikiin. Aiheita nostettiin kurssin kuluessa oppitunneilla yhteiseen käsittelyyn. Käytössä Wikispaces ja Tumbrl.

5. Oppimispäiväkirjan vapaaehtoinen korvaaminen mikroblogikeskustelulla. Seurauksena syvähenkistä pohdintaa mm. internetin olemuksesta ja eettisistä valinnoista. Vapaaehtoinen kurssin aihepiiriä käsittelevien elokuvien listaus, joka johti elokuvatehtävän laatimiseen. Koko luokka osallistui siihen ja tuloksia esiteltiin kaikille. Opiskelijavetoinen keskustelu, anonyymeinä luokan hiljaiset tasokkaasti ja rennosti pohdiskevia. Käytössä Jaiku (käydyt keskustelut hävinneet näkyvistä).

6. Kuvataiteen kurssin aineisto opettajan koostamana wikissä, käytetty paljon olemassa olevia verkkolähteitä. Opiskelijat tuottavat omia töitään ja työskentelivät pareina verkossa toisiaan kommentoiden. Jokaisella oma työtila, jonne toisilla on pääsy. Tuotoksia julkaistaan verkkotilan etusivulla sitä mukaa, kun niitä valmistuu ja niistä kootaan kurssin päätteeksi näyttely koulun kirjastoon. "Hienoa nähdä, miten paljon vaivaa opiskelijat näkevät oman verkkotilansa luomisessa." Käytössä Wikispaces ja Ning.

7. Opettajien koulutustilaisuudessa opettaja huokasi, että nuo ovat ihan kivoja juttuja, mutta ei ole aikaa. Huokauksesta syntynyt kokeilu. Kurssin wiki aloitettiin oppitunnilla yhdeltä ainoalta sivulta. Wikiä tuotettiin yhdessä kurssin edetessä. Wikin syntyminen ja kurssin eteneminen on dokumentoitu blogiin. Verkkotyöskentely ei lisännyt valmisteluaikaa. Oppituntikeskusteluja ja ryhmätöitä taltioitiin kurssiwikiin. Käytössä Wikispaces ja Blogger.

8. Opiskelijat saivat edellisvuoden opiskelijoitten verkkokeskustelun aineistoksi. Sen jälkeen heidän tehtävänsä oli luoda annetusta aiheesta oma teoria pareittain. Teoriat käytiin läpi seuraavalla oppitunnilla oppiainekseen peilaten. Käytössä Wikispaces.

9. Entinen opiskelija oli mukana kurssilla vapaaehtoisen kummina. Kirjoitti kurssin aihepiiriin liittyvästä kokemuksestaan kaksi kuvausta blogiin. Kuvauksia käytettiin aineistona kurssilla. Käytössä Wordpress. (Ks. myös kurssiblogi.)

10. Sopivan kirjan löytäminen aiheuttaa aina päänvaivaa. Lukilaiset vinkkaavat toinen toisiaan kirjoista. Kirjoittavat pienen kuvauksen wikiin. Seuraavilla kurssilaisilla vertaisten ajatuksia kirjavalintojen apuna. Kirjawiki kurssiohjelmaan lukuvuonna 08-09, nyt luotu kehikko. Käytössä Wikispaces.